Tuesday, 26 January 2016

Bio Essence Tanaka White Review

Assalamualaikum..perempuan memang tak lekang dengan skincare & make up..hehe..kali ni aku nak review latest skincare yang aku pakai..iaitu Bio Essence Tanaka White..sebenarnya aku dah try set ni tahun lepas dalam pertengahan tahun..habis trial set ingat nak beli baru bio essence ni balik sebab okay je kat muka aku..tapi biasa la perempuan, nampak skincare lain mengada nak cuba..haha..kalau nak tau skincare ape aku try lepas habis trial bio essence..boleh bukak kat link ni http://cikwunnyblog.blogspot.my/2015/09/kisah-aku-dan-penjagaan-kulit-muka.html..
tapi aku bertahan 3 bulan je skincare ni..aku perasan kulit muka aku semakin berminyak dan rasa taknak teruskan..now aku rasa nak pakai balik set bio essence..so aku beli la set trial ni..



Aku start try set ni 16/01/2016 (Sabtu)..means dah seminggu lebih try set ni..alhamdulillah..muka makin elok..sebelum ni aku rasa muka aku macam cepat sangat berminyak dan berpeluh, now bila try set tanaka ni pagi cuci muka, kul 12tgh hari still maintain lagi..cuma biasalah kalau tengah hari keluar lunch dah kena panas, dah lebih 4 jam memang berminyak, tapi kurangla berbanding dulu..overall buat masa ni aku puas hati dengan set ni..tak nak komen lebih-lebih..tunggu dah sebulan kalau kesan dia okay dan maintain, tak mo tukar dah..huhu.. (ye ye je..haha)

Tetapi..ada tetapi ye..huhu..sambil aku guna semua trial set bio essence ni, aku pun ada guna skincare lain dan mungkin ia bagi effect baik juga untuk aku (memutihkan kulit)..contohnya macam serum..aku memang dulu pnh try serum tanaka ni, tapi tak blend baik dengan cc cream aku..so..aku cuba serum water based bukan cream..jadi time dulu tu memang aku try brand sakura garnier..memang favourite serum aku (cepat menyerap dalam kulit)..tapi masa aku balik kampung bulan lepas serum aku tertinggal umah nenek aku..masa tu memang tinggal sikit serum tu..nak ambil balik lambat lagi nak balik kampung..so..masa awal bulan haritu sengaja la mengada pergi guardian konon nak beli baru serum tu..belek punya belek tup tup ternampak la serum Olay white radiance (intensive brightening serum)..

Ko tengok packaging dia je pun dah terpikat..hehe..tiba-tiba rasa nak google kat situ juga kebaikan serum ni..setengah jam juga aku kat guardian menggoogle dan memikir nak beli ke tak sebab harga dia boleh tahan mahal juga..huhu..pikiaq punya pikiaq last-last ambil juga..aku pakai sampai sekarang sebab best serum ni..memang tak tinggal la..siap bawak office..orang lain pakai serum 2 kali je sehari..ko mengada pakai sampai 3 kali sehari..haha..caranya mula-mula semasa pagi nak siap-siap pi kerja tu aku cuci muka pakai pencuci bio essence white tanaka tu, lepastu muka masa lembab-lembab tu pakai tonerwhite tanaka..selepas tu pakai serum olay ni..lepastu day cream white tanaka..dan terakhir sapu cc cream dan bedak baby yang masih setia dari tahun lepas iaitu cc cream dari jenama Pure Beauty (ivory) dan bedak baby johnson colour pink tu..

 

Bila solat zohor aku ulangi step yang sama masa pagi..cuma make up remover aku dah tak setia pada loreal..maaf..loreal memang bagus sangat pada aku...tapi disebabkan kekangan wang masatu..aku nak cari yang murah je..cousin aku suggestkan pakai silky girl yang penutup hijau tu sebab dia pun pakai jugak..alhamdulillah murah dan serasi dengan kulit aku..aku beli sekali 2 bottle terus sebab senang..satu letak surau office, satu letak rumah..satu bottle kecil ada 100ml dan boleh tahan lama..



Dan latest sekali malam tadi aku nak pi watson nak beli pencuci muka bio essence white tanaka sebab dah nak habis..yela..cleanser trial masa beli tu 30 gram je..dah aku duk gasak cuci muka 4 kali sehari mana tak habis..haha...tapi sebelum pergi..aku google (memang rajin google aku ni..haha) pencuci muka bio essence ni sama ada aku patut teruskan atau tak..memang niat hati ni nak teruskan beli pencuci white tanaka ni..tapi masa nak ambil tu aku tertengok pencuci muka bio essence bio energy snail skin repair foamy cleanser..aku rasa tak salah mencuba sebab dari brand yang sama..aku memang google tentang product bio essence sebelum beli trial set white tanaka lagi..review pencuci ni yang paling famous dan paling banyak..sampai ke instagram, facebook dan blog aku survey..ada blogger yang pakai bio essence set tanaka tapi pencuci pakai bio energy snail ni..dan feedback dorang semua positif..pencuci ni memang khas untuk sesiapa yang masalah jerawat, parut jerawat, liang pori besar (aku)..so..pencuci ni boleh cuci sedalam dan sebersihnya...jadi aku dengan rasa tak bersalah beli la pencuci muka ni dengan harapan dapat ketatkan liang pori yang sedia tersumbat ni..tolonglahh menjadi..dan paling teruk masa grab pencuci muka ni aku terbeli (poyo punye ayat..terbeli sgtttt..haha) bio essence 24k bio gold water sebab review dia the bomb juga..nak tau pi google sendiri..hehe..tapi aku beli yang kecil je..masa tu promosi 30ml RM15.33 dan pencuci muka RM22.02...


Tadaaa..hasil review tunggu la sebulan lagi..mohon berhasil kurangkan liang pori yang tersumbat nih..stress aku hari-hari duk picit hidung ni..hehe..ok wassalam


22 comments:

  1. Assalam..sy nk let go bio essence snail serum rm77 include postage..masih baru, kotak pn belum bukak..whatsapp 0122371731

    ReplyDelete
  2. walaikumsalam..maaf saya tak pakai serum tu..hehe

    ReplyDelete
  3. Salaam. Nak tanya. Jenis kulit muka akak berminyak dan ada jerawat jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..maaf lambat reply..kulit saya berminyak je..jerawat kurang..

      Delete
  4. Nak tanya . Knp sy pakai pencuci muka bio-essence tanaka white ni bila pakai makin hitam je muka sy ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahu plak ye..bergantung kulit seseorang..saya pakai ok..cuma skang saya dah tukar pencuci muka..ada update di latest entry..:)

      Delete
    2. Muka sy pun mkin hitam pakai pencuci muka ja

      Delete
  5. Sy pakai tanaka white. Muka makin gelap

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm..entahla eh..bergantung pemakai jugak..saya pakai memang nampak beza tona kulit..kena consisten pakai dan pakai daycream bila keluar waktu siang.

      Delete
  6. Hi. Rasanya saya dah terlambat kot nak tanya. Tapi tetap nak tanya. Masih pakai bio essence snail pencuci muka tu ke? Okay x result dia sekarang? Now sy pkai bio essence gold set. Tp saja gatal nak bertanya. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..saya dah tak pakai bio essence snail..tp makcik saya still pakai sampai skang..parut dah banyak reduce..skang saya dah hampir 5 bulan pakai jenama olay white radiance..bagus juga produk ni..nanti saya buat review..hehe

      Delete
  7. haiii...sy br pakai tanaka white bio essence ni 2 minggu... cream mlm n pencuci...siang pakai olay total effect sbb dah 30 kann..haha...stkt ni sy puas hati sebab kalau ada jerawat nak naik...dia bertahan dlm 2hari je...pastu mati...kalau naik yg bulanan punya pun cmtu...pastu parut hitam jerawat tu mcm mkin pudar...insyaAllah xnak tukar lain...nak tengok sejauh mana...lagi 1 kene rajin pakai mask... ok...byeee...dadaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..seronokkan kalau pakai produk menjadi..kalau berkesan teruskan je..saya pun berkesan pakai bio essence..cuma cari yg lebih baik je..

      Delete
  8. Sy bru nk try bio..Xp bila baca komen2 smua ni. keliru plak..Sy da guna mcm2 scincare,lyanaz,kdoll,glow glowing,and last tati .Sy trpksa stop pakai scincare tu smua sbb bnyk yg ckp ad bahan merkuri.Sy risau plak..Then sy pon crila scincre kt watson nmpk plak bio tu rsa nk try..Then search kt ggle jmpa la blog ni dgn mcm2 komen dri pngguna bio..keliru plak nk try ker tak hurmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah pnh try olay white radiance?saya sekarang pakai jenama tu..cuma pakai foam cleanser n night cream je..saya dulu pun cuba macam2..tp skang nak cari yg senang jumpa kat watson atau guardian..nak try bio essence pun boleh..

      Delete
    2. Dia ikut kulit masing2..ada serasi ada yang tak..boleh je awk cuba guna trial dulu..if serasi baru beli yg besar..hehe

      Delete
  9. Saya nak tanya, kalau nak pakai serum dengan bio gold tu, mana 1 dulu ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa saya cuci muka..then toner..bio gold,serum then day cream..:)

      Delete
  10. Salam... Hai... Klu kulit jeragat bio essense ni sesuai x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..saya tak pasti sebab lain kulit lain effect..rasanya untuk jeragat better pakai yang bio essence yang advance punya..boleh tanya promoter di watson atau guardian..biasa mereka boleh guide kita..

      Delete
  11. Salam, ada review utk night cream tak ? Dan kalau dh pakai day cream and lepastu nak sapu foundation pulak okay ke ? Heavy sgt tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. night cream dia ok..saya pakai ok je, memutihkan jugak..sebelum ni saya memang pakai day cream sebelum pakai foundation..memang ok,cuma jangan tebal2 sangat day cream, dia agak berminyak..

      Delete