Tuesday, 22 August 2017

Honeymoon Day 2..Colmar Tropicale Bukit Tinggi,Pahang

Assalamualaikum..sambungan day 2 selepas ke umang-umang chalet Melaka,check out jam 12tengah hari terus gerak lalu highway ke Colmar Tropicale..ya Allah jauhnya rasa..lebih kurang 4 jam perjalanan..kesian en.husband melayan kita yang teringin sangat ke sana..hehe..tak book pun memandangkan nak menginap Ahad malam Isnin..jadi tak peak rasanya..

Sampai-sampai sejuk je rasa..sampai lebih kurang jam 5 petang..terus check in..aku ambil pakej hotel tu terus..RM236.00/night include breakfast 2 orang dan ticket esoknya ke Botanical Garden & Japanese Village..paling teringin ke Japanese Village sebab nak pakai kimono punya pasal..hehe..Botanical Village tu masuk separuh je tengok-tengok view..lepas tu encik husband ajak balik..nak pergi Cameroon Highland plak katanya..hehe

Overall tempat memang sangatlah cantik..memang tempat cun untuk pergi honeymoon, view dan seni bina dia pun macam luar negara cuma harga makanan pun agak luar negara lah mahal dia..hehe..

















Yeay..lepas jugak teringin nak pakai kimono..encik husband pun layan je bila suruh posing..hihi..


Wednesday, 9 August 2017

Honeymoon day 1..Umang-umang Chalet

Assalamualaikum..alhamdulillah selesai majlis perkahwinan aku dan pasangan pada tarikh 29 Julai 2017..alhamdulillah majlis berjalan lancar dan meriah..tak sangka ramai tetamu hadir meraikan majlis kami...


Sebenarnya belum plan pun pergi honeymoon mana-mana memandangkan cuti kahwin seminggu je..tiba-tiba hari esoknya ahad selesai mengemas semua, encik husband ajak jalan ke Melaka dulu sebab gerak dah jam 2 lebih (petang)..nak pergi jauh sikit dah rugi nak check in hotel kan..so, google akhirnya kami pergi Umang-Umang Chalet, Kuala Linggi Melaka atas suggestion encik husband..cantik view dia tepi laut..walau air keruh dan tak sesuai untuk mandi manda, tapi pasir dia cantik dan bersih..ada tempai santai (buaian) di situ..alhamdulillah walaupun datang last minit, hampir jam 6 petang, dapat juga menginap chalet berhadapan dengan pantai..rezeki kami tinggal 1 bilik masa tu..harga semalam RM110.00 tapi berbaloi dengan suasana..pagi-pagi bangun dengar deruan ombak pantai, hirup udara yang sejuk dan segar, jalan-jalan pantai dengan encik husband..gila tak sweet..hihi..berbunga-bunga rasa..eh over plak kau..hihi...saje je update kat blog, biar masa akan datang boleh imbas balik memori yang sweet-sweet ni..hehe

























Next update untuk honeymoon hari kedua..di mana?..colmar tropicale, bukit tinggi..cantik gila tempat tu..sat g la update ea..hehe


Monday, 7 August 2017

The best Korean OST song for Drama or Movie

Assalamualaikum..

Uihh..lama beno tak update blog..huhu..as usual aku memang suka layan lagu and drama korea...tapi takla fanatik sangat..mana drama yang best, layan jeee...hehe..sambil-sambil layan drama, kadang lagu dalam drama dia best jugak..kalau yang best tu, memang aku search tajuk lagu and terus download lagunya..haha..kadang kalau best sangat memang hari-hari aku dengar kat office sambil buat kerja..dengar sampai bosan..hehe..sekarang ni aku tengah sindrom lagu OST SCARLET HEART RYEO..padahal cerita ni dah lama habis..tapi sampai sekarang aku masih suka OST dia & dah hafal wehhh..hehe



Antara favourite lagu aku dalam drama ni:

1) SAY YES LOCO FT PUNCH peh lagu ni...first dengar je mmg dah best sgt dengar...

2) I LOVE YOU, I REMEMBER YOU BY I.O.I ...sama gak..hari-hari dengar lagu ni sampai dah hafal dah semua lirik dia hehe..

3) FOR YOU BY CHEN,XIUMIN,BAEKHYUN (EXO) ...fall in love with EXO voice..best gilaaaa..hehe

4) WIND BY JUNG SEUNG HWAN ...suara dia peh..aku dengar je lagu ni pun automatik meleleh air mata..aku teringat part Wook dan Hae Soo suka sama suka..memang tak sangka pertengahan cerita ni wook boleh abaikan Hae Soo..sedih cerita ni..

5) A LOT LIKE LOVE BY BAEK A YEON ...walaupun music dia slow..tapi lagu ni pun sedap je dengar..

6) CAN YOU HEAR MY HEART BY EPIK HIGH FT LEE HI ..suka suka suka ^_^

7) MY HEART BY LEE HI .. jangan kasi dengar, memang meleleh air mata aku...huuuu

8) BE WITH YOU BY AKMU ..aku memang minat n hafal lagu dua beradik ni..memang best je lagu-lagu dia...

9) ALL WITH YOU BY TAEYEON .. ni pun sama..lagu-lagu dia sebelum ni pun memang best..sedap je dengar..

10) FORGETTING YOU BY DAVICHI lagu ni sedih sangat..aku tengah dengar ni meleleh kot air mata sebab teringat jalan cerita SCARLET HEART ni..serius..Davichi ni lagu dia dalam drama lain pun best sangat-sangat..i love your voice Davichi..you are OST queen ^_^

11) I CONFESS BY SG WANNABE daebakkk gila suara..suka suka

Aku memang akui semua lagu OST cerita Scarlet Heart Ryeo ni memang best sangat-sangat...cerita paling best aku tengok buat masa ni..lagu hebat..pelakon dia pun hebat..semua top star kot...aku dah la memang minat si hong jong hyun..kang ha neul n Nam Joo Hyuk..dalam cerita ni semua ada plakkk...kan sindrom aku...to all crew who involved in this movie..you all memang daebakkk...i love you...^_^

Wednesday, 19 July 2017

Olay + Set IF BEAUTY skincare + Cetaphil

Assalamualaikum..lama sudah tak update blog ni..busy dengan persiapan kahwin katanya..hehe..insya allah majlis berlangsung pada 29 haribulan 7 ni..semoga semunya berjalan lancar...aminnn...dup dap dup dap je rasa..hehe

Okay last entry wani ada update dengan latest skincare yang wani pakai..berdasarkan view and komen, review bio essence tanaka paling banyak dibaca..tapi wani dah tak pakai lagi bio essence, dah bertukar..bio essence memang bagus, tapi alhamdulillah dah jumpa skincare yang paling serasi dengan kulit wani..dah almost 6 bulan wani pakai, sebab tu confident nak update..hehe

Wani sekarang ni masih setia dengan pencuci muka olay..pencuci sahaja..tak tau la..rasa try tukar banyak pencuci muka, tapi olay ni paling serasi..dan dia juga boleh campur-campur pakai dengan pencuci muka lain (if beauty)..muka tak naik jerawat dan bersih je rasa muka pakai olay ni..selain tu wani juga pakai skincare if beauty, brand ni tak familiar sangat bagi wani...tapi sangat sangat diulangi sangat best dan berkesan bagi wani..budak-budak office sampai hairan wani still kekal pakai skincare ni sebab dorang tau wani jenis cepat boring..nanti 2,3 bulan tukar skincare..tapi dengan if beauty still setia..hehe..


SET IF BEAUTY


SERUM IF BEAUTY

If beauty ni wani pakai set..pencuci muka + serum + day cream (siang)
pencuci muka + serum + night cream 1 + night cream 2 (malam)..asalnya awal bulan 2 dulu cousin wani datang rumah..aduhai mulusnya kulit dia..jadi wani ni memang gatal suka tanya dia pakai produk apa, jadi dia bagitau dia pakai if beauty dan jual juga if beauty ni..apa lagi terus order set dia harga RM70.00 je 1 set (pencuci muka, day cream, night cream 1 & 2)..bulan kedua dah serasi baru wani topup serum dia..RM35.00 30biji serum..yang paling best pencuci muka & day cream dia..sejak pakai day cream if beauty ni wani terus stop pakai segala foundation, day cream pakai nipis ja then tempel bedak baby johnson yang pink tu..hehe..senang je..mula-mula segan juga nampak parut-parut muka sebab day cream dia pakai nipis je..tapi lama-lama alhamdulillah parut dah makin pudar..kulit makin putih..lagi satu dia ada jual set jimat..pencuci muka + day cream RM40.00 siap postage..jadi order macam tu je..dah 3 4 kali repeat order..krim malam wani pakai seminggu 2 3 kali je..so banyak lagi creamnya..day cream wani pakai hari-hari sebab tu susut je..hehe..pencuci muka dia wani tukar-tukar pakai dengan olay..ikut mood..harini cuci muka pakai olay, esok pakai cleanser if beauty..alhamdulillah kulit okay tak meragam..



Masker Naruko

Toner plak haritu dah habis pakai simply siti saja je tukar jenama Naruko yang merah tu..alhamdulillah serasi je dah sebulan lebih pakai..bila free malam atau bangun pagi (seminggu 3/4 kali) wani pakai masker yang setia dari entry sebelum ni (dyas scrub) dan tambah satu lagi favourite masker dari Naruko..hehe..sejuk je muka bila pakai masker Naruko..ada tambahan lagi, cetaphil cleanser dan moisturizer tu wani pakai time datang allergic je..bila muka naik ruam-ruam sebab alah makan seafood, wani stop pakai yang lain dan pakai cetaphil tu sampai muka elok balik..biasa 4/5 hari muka normal balik..bagus cetaphil ni..hehe..okla..tu je wani nak habaq skincare yang wani pakai dari bulan 2 sampai sekarang..hehe...

Friday, 27 January 2017

Latest skincare - Olay White Radiance & Ephyra

Assalamualaikum..lamanya menyepi dalam dunia blog ni..ok kali ni aku nak kongsi the latest skincare yang aku pakai..tukar lagi..yeahh tukar lagi..hehe..almost 8 bln sampai October lepas aku setia guna gebu skincare now dah 3 bulan aku bertukar kepada olay white radiance..mak aku n adik-adik setia lagi pakai gebu skincare..hehe..produk gebu ni bagus bagi aku..tapi perempuan kan..kalau pergi watson tu kalau niat dia beli 1 barang ko percaya keee...hahah..terbelek plak bahagian olay..aku sebenarnya dah aim lama nak try olay..tapi banyak range kan..selepas buat banyak review..last-last kuatkan semangat beli sekali 2 benda ni..olay brightening foaming cleanser 100g..and untuk night cream aku beli olay brightening night cream moisturiser 50g..makeup remover still setia dengan silky girl..setahun dah kot..hehe..jadi sepanjang 3 bulan aku pakai pencuci olay white radiance ni aku nampak dia cepat reduce sunburn kulit aku..kulit makin putih and paling best dia kurangkan parut jerawat..serius..




Krim malam dia agak berminyak jadi aku pakai 2 malam sekali..tapi serius bangun pagi lepas cuci muka rasa makin cerah kulit..dan aku tak payah pening beli moisturiser sebab krim malam dia dah complete dengan moisturiser..lagi satu produk tambahan aku pakai adalah dyas scrub..beli kat Butik Qisamni BBU je RM10.00 untuk botol mini ni..gosok kat muka lembut-lembut dan biarkan 15minit kat muka..baru try sebulan je..tapi best..tegang je kulit aku..aku pakai 2 @ 3 malam sekali..Toner plak memang dari bulan 6 hari tu beli toner simply siti yang botol hijau tu..tak habis-habis lagi..haha..best..sejuk je mula-mula pakai..




Tambahan lagi masa baru beli olay tu..aku beli kat lazada ephyra skin nano repair serum untuk reduce bintik hitam dan parut jerawat..ni pun sangat membantu kurangkan parut jerawat dan sekarang ni dah nak hilang dah..dulu punya tenyeh concealer nak tutup parut..sekarang tak payah dah..just apply cc cream and bedak je..hehe..bila muka aku naik jerawat satu-satu tu aku pakai tea tree blemish gel dari jenama thursday plantation..belas2 ringgit je..tu pun farmasi yang suggestkan kat aku..hehe..dan last sekali setiap 3 hari atau kalau rasa banyak je bintik hitam kat hidung baru aku pakai vietnam mask..ni memang berkesan sangat keluarkan bintik hitam tu..lepas pakai vietnam mask..rendam muka dalam air sejuk..hehe..sekian review dari aku...:)







Sunday, 20 November 2016

PULAU REDANG 2ND DAY

Assalamualaikum..allahu..aku da lama taip entry 2nd day di redang ni..tapi apehal la tak post..hehe..so..sebelum ni aku ada update first day di Redang..so keessokannya sepatutnya ikut package Redang Lagoon, snorkeling ada 2 kali..pagi dan petang..tapi kami ambil snorkeling pagi je sebab petang ada plan lain..pi hiking..so jam 9.30pagi selepas sarapan dah start snorkeling kat marine park, kat sini kena siap2 bawak ticket marine park ye..siap2 letak ticket dalam bag..

Selfi sebelum naik boat ke Marine park..happy me ^_^

Hehe..sempat selfi dalam boat otw ke Marine Park..bersyukur dapat geng satu kepala amik pic kenangan-kenangan macam ni..


Yeay dah sampai jetty Marine park..kat belakang tu laa kami snorkeling..


Selfi sambil dengar tour guide briefing..


weeee ^_^





ya Allah cantik gila tempat ni..pantai landai..air clear gila..coral dan ikan cantik-cantik..seronok sangat kami time ni..memang lama gila snorkeling..memang stay dlm air je sepanjang snorkeling tu..bila tour guide panggil balik rasa tak nak balik..haha..

Then after snorkeling..balik chalet tu mandi and siap-siap untuk lunch..lepas lunch terus plan nak g hiking..kami contact salah satu staff Redang Lagoon untuk hiking ke pantai pasir putih..dalam satu jam dari Redang Lagoon..


Menunggu tour guide hiking..hehehh..


nak g hiking pun bawak bodyguard ke..eh..hahahah

Selepas satu jam naik turun bukit..akhirnya sampai juga..penat gila..sebiji macam mana aku rasa masa hiking tioman dulu..nak tanggal kaki aku..hahaha


seriously pantai dia cantik gila...bersih gila..belakang tu bukan sampah..dia biar kayak tenggelam situ..then sini la port penyu..cuma dia kena pi tempat dalam sikit..budak2 ni pi..aku tak pi..tak berani laa..huhu..

Lepas dah amik angin..snorkeling jap..then balik..waktu balik aku dengan sorang laki tu (Awie) dah penat gila..kitaorang taknak berhenti..kitaorg jalan naik turun bukit non stop tak sampai 35 minit dah sampai redang lagoon..laju gila..member yang lain follow tour guide jalan slow2 sebab masing-masing tak larat..aku ni kalau ada masa stop memang aku duduk je nanti..tak nak jalan..haha..memang best gila hiking ni..view dia cantik..then balik dari hiking tu sambung snorkeling cari blacktip..aduhai..comel betul berenang keliling je..kita stay je tak payah kejar..dia boleh datang kat kita..tapi dia x kacau kita..yang lain give up snorkel..main tanam-tanam kat tepi pantai..intan jadi mangsa..hahaha...aku dengan Awie je snorkel..rugi la..time tu la last dapat snorkel..esoknya dah balik..



Lepas snorkel sambil tunggu matahari terbenam kita lepak depan pantai sambil minum air kelapa...sambil-sambil tu kejap-kejap turun pantai snorkel..blacktip setia je kat situ..hehe.   .   





Aduhai..rindunya waktu ni..lepas matahari terbenam terus join makan malam..lepas tu mandi-mandi..dah nak malam sikit kami keluar jumpa tour guide tadi katanya nak bawa gi tengok
blue sand..mmg cantik sangat..tak dapat jumpa banyak..dapat jumpa 2 je da cantik sangat..

Nanti sambung taip..tak larat dah..haha bye ^_^


Saturday, 20 August 2016

Pulau Redang Day First

Assalamualaikum...lama rasanya aku tak pi bercuti release stress..lapangkan minda..lupakan dunia kerja..huhu..kali ni aku pi Pulau Redang Terengganu tarikh 6-8 Ogos 2016 bersama 6 orang kawan dari Melaka(Intan)..Penang(Nik, Iqbal,Awie & Mira) dan Kuala Lumpur(Aliff)..

Aku saja je join plan kawan aku Intan dari Melaka..kenal dia sorang je..yang lain 5 orang kawan-kawan dia tak kenal pun..tapi alhamdulillah kami sekepala..first day je dah ngam...hehe..aku ni jenis mudah berkawan..ingat lagi masa pi Cameron Highlands..join trip intan dan kawan dia 4 orang..last minit Intan tak dapat ikut..alhamdulillah berjaya jugak aku follow geng dia 4 orang gi bercuti sebab lagipun dah bayar awal-awal kan..hehe..memang have fun sangat masa tu..ada entry gak kat blog nih..rajin-rajin la belek :p

So..pada hari Jumaat 5 Ogos adalah hari paling berejam aku dalam bas..mana taknya..jam 12tengah hari dah bertolak dari Pontian ke stesen bas Larkin sebab dari Pontian tak ada bas direct ke Melaka..sampai-sampai je Larkin aku terus beli tiket ke Melaka..aku kena pi Melaka dulu sebab join Intan naik bas ke Kuala Terengganu..sampai Melaka dalam 5 petang..rehat..solat n makan sat..malam plak bas bertolak jam 8:30 malam ke Kuala Terengganu..memang lepak gila...haha..Sampai kuala Terengganu jam 5:30 pagi..ha time ni la sesi berkenalan aku dengan 5 orang geng Intan..after berkumpul 7 orang..kami sarapan di Stesen Bas Kuala Terengganu dan solat subuh di Masjid Abidin Kuala Terengganu..


Geng travel...from left Nik..Iqbal..Asmawi..Intan..Aliff..Mira tukang snap pic..hehe

Selepas rehatkan badan sekejap.. jam 8 pagi kami jalan kaki ke Jetty Shahbandar..dekat je dengan Stesen Bas Kuala Terengganu tu..dah sampai Jetty, Intan settlekan tiket ferry pergi dan balik serta package Redang Lagoon dengan tour guide manakala kami sempat je beli keropok lekor n air area situ..sedap...lepas tu masing-masing beli tiket Marine Park RM5.00 kat kaunter (wajib)..


  
Jalan menuju ke Ferry..

Complete 7 orang :)

Perjalanan dari jetty ke Redang Lagoon adalah dalam 1 jam setengah..aku awal-awal dah makan ubat mabuk..sebab aku memang mabuk kalau perjalanan atas air ni..huhu..alhamdulilah perjalanan pergi dan balik aku tak mabuk..masa snorkeling pun alhamdulillah tak mabuk..memang have fun sangat..:)

Sampai-sampai je Redang..subhanallah bersih gila pantai dia..air dia cantik..clear...memang terpukau betul..





lepastu kami jalan kaki je ke chalet..tak sampai 100m dari tempat turun ferry tadi..sampai dalam jam 1 petang..letak bag di chalet...dan terus pi lunch..alhamdulillah lunch mereka jenis buffet..so boleh makan sampai kenyang..sedap-sedap belaka :)

Kami ambil package RM340.00/person..termasuk breakfast..lunch..teatime dan dinner..termasuk life jacket dan snorkeling equipment..cuma aku tambah RM20.00 sebab aku ambil google yang ada power..aku kan rabun :(

Chalet dia pun selesa..ala-ala kampung gitu ^_^




Lepas lunch siap-siap nak pi snorkeling..i am soooo excited...weee





Subhanallah..mengucap je aku dalam air tu..cantik sangat..airnya clear..tak boleh banding pengalaman masa aku snorkeling di perhentian and tioman..tiga2 tempat ni memang cantik..
Dah habis snorkeling laut dalam..kami snorkeling tepi-tepi pantai je..nampakla juga baby shark (black tip)..nak follow laju sangat..hehe



Sambung part 2nd day Redang ye..nanti aku update..tak larat nak taip...hehe..