Wednesday, 1 June 2016

Bio Essence + Set Gebu Skincare

Assalamualaikum..

Lamanyaa tak update blog...last update 26 January 2016 haritu..hehe..ok last time aku janji nak update effect bio essence bio energy snail foamy cleanser and 24k bio gold water..yes..24k bio gold water tu aku still pakai sampai sekarang..malam tadi aku dah beli botol yang ke 3..hihi..mesti korang pelik botol pertama dan kedua masih berbaki tapi dah beli botol ke tiga plak, ni gara-gara watson buat sale laa..haha..harga asal bio gold ni kalau untuk botol kecil 30ml RM21.90, tapi sekarang sale sebotol RM15.00 je, aku memang niat nak beli lagi kalau ada sale sebab senang, botol satu letak kat office, botol dua letak kat rumah..botol 3 tu buat topap je..


Effect?..yang aku perasan kulit aku sentiasa lembab walaupun cuaca sekarang tak menentu, tak de kering mengelupas ke, pedih ke..jujur aku memang tak ada produk pelembab muka, jadi bio gold water ni la jadi pelembab muka aku..hehe..selain tu, ia memang reduce pori-pori dan bintik hitam sekitar hidung dan pipi aku, dulu if pakai cc cream pun obvious sangat pori-pori dan bintik hitam tu, sekarang bila pakai ada tu ada, tapi kurang sgt..aku pakai selepas apply toner,bio gold ni tuang 3 titik pada tapak tangan,gosok-gosok then tepuk-tepuk pada muka, biarkan sekejap untuk kulit muka kita serap then baru apply day cream then cc cream..aku pakai 2 kali sehari, pagi dan malam..

Tapi yang sedihnya bio essence bio energy snail foamy cleanser tu aku dah stop pakai, biasalah aku ni suka try and error..dia tak ada masalah pun bagi kulit muka aku..cuma sebabnya masa pertengahan bulan 3 aku dan family ada bercuti di melaka..mandi manda, muka aku ni tiba-tiba sensitif plak, masa tu muka sunburn and naik jerawat besar merah macam nak jadi bisul kat pipi,bawah hidung dan tepi mulut sebab 2 hari mandi kat taman tema (air tak berapa bersih), aku jadi gelabah nak pakai pencuci apa sebab lepas 2 minggu pakai bio snail tu jerawat degil tu tak surut dan muka still sunburn sampai officemate tegur asal muka gelap sangat..aku cari alternatif lain..kebetulan kawan aku ada jual set gebu skincare so aku beli je dengan dia 1 set pencuci muka (sabun beras) dan krim (siang dan malam pakai krim yang sama)dia kata memang bagus sangat untuk kulit sensitif dan berjerawat..


Masa tu aku redha je try memang niat nak surutkan jerawat tu sebab sakit sangat, lagi-lagi kat pipi..dia macam ada biji besar dalam kulit pipi aku ni, keras tapi tak masak-masak..duduk situ je lepas tu sakit, aku pakai bedak nak sapu kat muka pun sakit..bukti? tengoklaa pic bawah ni :(


So aku try set gebu ni alhamdulillah menjadi..jerawat tu surut dalam seminggu aku pakai pencuci dan cream gebu tu..cuma parut jerawat tang pipi tu tak hilang sepenuhnya..tapi memang nampak pudar dan tak ada langsung biji tu..suka gila aku, jerawat bawah hidung dan tepi mulut tu masak, pecah dan hilang bekasnya..tapi yang kat pipi tu tak masak..dia mengecut dan puff hilang..huhu..selain tu dia memang kurangkan kulit kusam kat muka, aku kalau kat opis, lepas solat zuhur aku memang tak make up balik lepas solat tu , togel je muka, lepas solat asar baru aku make up balik, memang selalu lepas solat zuhur officemate aku suka panggil aku zombi, mungkin sebab nampak gelap n kusam muka aku sebab tak make up tapi bila da sebulan pakai gebu ni, dia dah tak panggil zombi..sampai dia tanya muka ko dah tak kusam, pakai ape..dan dan dia suruh order plak set tu..haha..dan yang paling best bintik hitam memang kurang sangat..macam aku cerita sebelum ni aku memang risau betul pasal bintik hitam yang beranak pinak kat hidung aku ni..setiap pagi kot aku duk picit sampai merah hidung..sekarang dah tak payah belek, ada still ada (tak logik bintik hitam boleh hilang langsungkan) tapi dia memang reduce bintik hitam kat hidung..aku rasa licin je hidung aku, tak keras macam selalu..mmg aku nampak perubahan tapi dengan syarat aku pakai masker vietnam 3/4 hari sekali..sebelum ni aku pun memang rajin pakai masker vietnam, tapi still banyak lagi bintik hitam tu..tapi lepas pakai gebu skincare ni memang nampak kurangla, mungkin dia lebih berkesan tutup pori-pori muka ni..lepas jerawat dan sunburn dah ok, aku pakai krim gebu tu waktu malam sebelum tidur je sebab aku tak boleh pakai siang, dia tak blend baik dengan cc cream yang aku pakai, jadi bila tengah hari muka aku bercapuk dan berminyak..so siang aku masih setia dengan day cream bio essence white tanaka..bila malam aku pakai krim gebu..macam tu la rutin aku sampai la hari ni..tapi malam aku rajin skip-skip bagi kulit muka rehat..kiranya dah pakai krim 2 malam, lepas tu satu malam rehat..kiranya lepas cuci muka terus tidur..itu cara aku lah..hehe..

If korang berminat nak beli, boleh contact kawan aku nama fb Nuhaa Jalil, aku memang repeat order 3 kali dah sabun gebu tu sebab kat rumah aku, mak aku dan adik aku pun pakai, krim tak abis lagi sebab pakai malam je..

 

sekotak RM40.00 (sabun + cream 35gm)
Postage semenanjung + RM7.00
Sabah Sarawak + RM10.00

latest pic..alhamdulillah tinggal bekas jerawat tepi pipi tu je..


Sila abaikan pipi yang semakin bambam tu..hihi   >_<

So rutin harian yang lain masih sama macam post aku sebelum ni..waktu pagi time siap-siap nak pi kerja tu, aku cuci muka pakai sabun gebu skincare, masa muka lembab-lembab tu aku pakai toner bio essence white tanaka, lepas tu aku tepuk-tepuk muka pakai 24k bio gold water, then sapu day cream bio essence white tanaka, then sapu cc cream pure beauty and last sekali sapu bedak baby johnson..malam plak sama je cuma lepas tepuk-tepuk muka pakai bio gold water tu, aku sapu krim malam gebu skincare..
Itu je nak share..hehe..

1 comment:

  1. Salam..nk tny..sis guna lg ke gebu skin care?sbb sy br je beli..igt nk gn mlm je utk hilangkan parut jerawat..

    ReplyDelete